Hendrik van Veldeke
- maastrichtgids
- 27 nov 2016
- 3 minuten om te lezen

Hendrik van Veldeke is een beeld dat gemaakt is van brons. Het beeld is 100 cm hoog. Het beeld staat op een sokkel die ongeveer 200 cm hoog is en 100 cm bij 70 cm. Charles Vos ,de maker van het beeld, werd geboren op 8 september 1988 als jongste zoon van Marie Virginie Stille en Jacques Vos. Nadat zijn moeder overleed ging Charles Vos naar een internaat in Sittard. Daarna ging hij naar het gymnasium, In het jaar waarin hij naar het gymnasium toeging werden de paters overgeplaatst naar Nijmegen en hij verhuisde met hun mee. In Nijmegen begon hij aan zijn vervolgopleiding van het gymnasium. Vijf jaar hierna vertrok hij naar Roermond om in het atelier van Pierre en Joseph Cuypers te werken. In 1904 tot 1914 ging Charles Vos naar de Koninklijke Academie van Schone Kunstenaldaar. In 1914 ging hij weer terug naar Maastricht, waar hij kranten rondbracht en op verschillende plaatsen werkte tijdens de eerste wereldoorlog. Maar op 1 oktober vertrok hij naar Amsterdam om daar te studeren aan de Rijksacademie van Beeldende kunsten. Hij kreeg hier les van Jan Bronner. Charles Vos werkte meestal in de academietuin samen met Brabantse, Belgische en Limburgse leerlingen die door de eerste wereldoorlog naar het noorden moesten voor hun studie. Op 2 oktober 1917 behaalde hij “Prix de Rome” de belangrijkste onderscheiding die een Nederlandse kunststudent kan behalen. Hij trouwde op 15 mei 1919 met Henriëtte den Breejen en op 1 juli vertrokken ze voor een jaar Italië waar hij verschillende opdrachten heeft gedaan zoals de stervende krijger en de in ronde vorm afgebeelde Madonna met kind. Op 1 juli 1920 verhuisde ze weer terug naar Amsterdam, waar hun eerste kind Jacques op 16 juli werd geboren. Hij ging nog 1 keer alleen naar Parijs voor een studiereis en vervolgens verhuisde hij voorgoed naar Maastricht met zijn gezin. Voor zijn laatste studie opdracht moest hij een ontwerp maken voor beeld van de schilder Thomas de Keyser voor de gevel van het Amsterdamse stedelijke museum. Hij had rond 1920 een atelier in het bijgebouw van het franciscanenklooster waar hij samen werkte met zijn assistent meneer Mestrom. In 1935 verhuisde hij zijn atelier naar de st. Bernardusstraat waar hij bleef werken tot zijn dood met zijn tweede assistent Jan Balendong. Wat een belangrijk punt in Maastricht is dat Charles Vos gewerkt heeft als ontwerpen voor de Sphinx directeur W-Bonnemeijer.
De titel van het beeld is Hendrik van Veldeke, en dit is de oudst bekende Nederlandse dichter die vooral erg bekend is geworden met zijn legende van Sint Servaas. Charles Vos moest een beeld ontwerpen voor het Vredesplein achter de Sint Servaaskerk.
Je ziet op de sokkel een beeld van een zittende man met gekruiste benen die richting de Sint- Servaas kerk kijkt. Hij heeft een soort van toga aan en een band om zijn hoofd en hij zit op een krukje. Deze kleren, haarstijl lijken op de illustratie van de peinzende Veldeke in de Codex Manesse.Charles Vos heeft het beeld Mooswief beeld op de Markt gemaakt en hij heeft het beeld van een heilige op de Sint-Servaas gemaakt. Verder heeft hij nog wat minder bekende beelden gemaakt, zoals OLV heilige moeder gods, st. Amor op het amorsplein en het beeld van servaas bij de st. Servaasbron op het keizer Karelplein. Verder heeft Charles Vos grotendeels alleen maar heilige reliëfen gemaakt.
Op de sokkel van het beeld staan vier regels uit zijn gedichten. De sokkel is gemaakt van basaltlava. Het beeld werd onthuld op de 800ste verjaardag van Hendrik van Veldeke op 10 september 1934. Anekdote
Comments