top of page
Zoeken

Station

  • maastrichtgids
  • 1 nov 2016
  • 2 minuten om te lezen

De ontwerper van het station is George van Heukelom (ontwerper). Hij begon met bruggen, stationsoverkappingen en perronaanpassingen ontwerpen. Later ging hij stations ontwerpen. Hij vond zelf zijn beste prestatie 4 bruggen over de Zuid-Willemsvaart. In 1913 is hij chef geworden van Dienst van Weg en Werken van de Staatsspoorwegen. Naast zijn werk bij de NS was van Heukelom actief of het gebied van restauratie van kerken en monumentale gebouwen.

Het station heeft volgens mijn geen speciale naam. Het heet gewoon het Station Maastricht Centraal en die naam heeft hij natuurlijk te danken aan dat het een station is.

De stijl die verwerkt is in het station is de Maaslandse renaissancestijl, in de tijd van de Renaissance. De kenmerken van de Maaslandse renaissance: speklagen, hardstenen raamomlijstingen, waterlijsten, hoog opgaande daken en geprononceerde daklijsten onder de dakrand (vaak met gebeeldhouwde steunen). Gebruikte materialen: Naamse steen, baksteen en Limburgs mergel.

Kenmerken die je terug ziet komen in het stationsgebouw: je ziet dat de speklagen terug komen in het bovenste deel van het gebouw (zie afbeelding)

Het station heeft ook hardstenen raamomlijstingen en geprononceerde daklijsten met gebeeldhouwde steunen. Het station is gemaakt van baksteen en Limburgs mergel

Er zijn in die periode geen belangrijke gebeurtenissen gebeurt waardoor de architect zijn plan heeft gewijzigd, maar na de bouw van het station kwam de Tweede Wereldoorlog. Toen is het pronkstuk, de glas-in-lood vensters in de stationshal, verloren gegaan.

George heeft veel ontwerpen gemaakt voor verschillende stationsgebouwen. Hij heeft het ontvangstgebouw naast de Domtoren ontworpen en nog andere kerken in Utrecht en de Martinikerk in Groningen, kerktoren van het Oost-Brabantse Sambeek en de Grote Kerk in Breda.

Er wordt niet veel kleur gebruikt in het gebouw. De bakstenen zijn rood/ bruin en daaruit bestaat het grootste gedeelte en je ziet soms wat gele mergel er in terug komen. Verder heeft het station wel mooie glas-in-lood ramen in kleur.

Er zijn niet veel materialen gebruikt namelijk baksteen, daar bestaat bijna het hele gebouw uit en er is nog wat mergel gebruikt bij de boogdeuren.

Er staan twee beelden op de ingang, dus er is wel in steen gehakt om die beelden te maken, maar verder in het gebouw is er niet in steen gehakt of met klei geboetseerd.


 
 
 

Comments


Laat ons weten wat jij van onze pagina of route vindt!

Dit vind je misschien ook leuk:

Onze Social Media:

  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page