Olterdissen beeld
- maastrichtgids
- 1 nov 2016
- 1 minuten om te lezen
Willem Hofhuizen is de kunstenaar die het gemaakt heeft. Hij kreeg zijn opleiding voor monumentale kunst aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam. O.l.v. de professoren Johannes Hendricus Jurres en Heinrich Campendonk. Als een van de weinige kreeg hij daar een loge toegedeeld, logehouders werden, zoals het hoorde, voorgedragen aan de Prix de Rome. Maar hij moest die laten gaan aan Marius de Leeuw. Hij maakte wel veel studiereizen o.a. naar Egypte, Italië, Spanje, Portugal en Frankrijk.
De naam is Fons Olterdissen en die komt van de man die op het bankje staat, want dat is Fons Olterdissen.
Het is in realistische stijl gemaakt, in de tijd van het realisme.
De kenmerken van het realisme: het uitbeelden van de waargenomen werkelijkheid, men wil inzicht geven in de werkelijkheid van het leven, eigentijdse problemen, verhoudingen en alledaagse gebeurtenissen.
De kenmerken die je terug ziet komen in het standbeeld: je ziet wel de werkelijkheid want het lijken net echte mensen.
Er zijn geen belangrijke gebeurtenissen in die periode geweest die invloed hebben gehad op de keuzes van de kunstenaar.
Het dient als kunstobject in Maastricht en als bank.
Hij werd vooral bekend met zijn schilderijen. Deze werden een weerspiegeling van zijn belevingswereld, waar de mens (vrouw) de belangrijke rol in speelt. Op veel van zijn schilderijen kijkt hij over de schouders van anderen mee met een tevreden blik. Het is zijn wereld die hij in beeld brengt op een typisch eigen manier waarin de transparantie van materialen een grote rol speelt.
Andere belangrijke werken waren zijn schilderijen waar zijn typische “Hofhuizen-vrouwen” in verwerkt waren, waarbij hij een soort rustige benadering had van het expressionisme.
Comments