top of page
Zoeken

Zaate Herremeni

  • maastrichtgids
  • 1 nov 2016
  • 2 minuten om te lezen

Vrijthof Zuidzijde (Han van Wetering, 1990-1993).

De naam van deze beeldengroep is afkomstig van het eerste Maastrichtse

Carnavalsherremenieke. Deze Zaate Herremenie werd op 11 november 1959 opgericht.

In 1988 werd het idee geboren om geld in te zamelen voor het oprichten van een beeldengroep ter ere van de Zaate Herremeniekes van Maastricht.

Omdat op het Vrijthof vanaf 1973 op carnavalsdinsdag het grote Herremeniekeskonkoer gehouden wordt.

In 1990 wordt contact opgenomen met de beeldhouwer Han van Wetering die toen al beeldend werk gemaakt had in Maastricht:

Het beeld van Sint Servaas bij het politie-bureau (dat zelfs zijn sportschoenen draagt), reliefs op de deuren van het Natuurhistorisch Museum en op de deuren van het Provinciehuis in Maastricht.

Han van Wetering is geboren en getogen in Maastricht. Hij is geboren in 1948 op Sint Pieter.

Een leuk feitje is dat Han van Weteringen zelf zegt dat brons een rotmateriaal is en dat hij het daarom ook verft, “Het gaat me niet om het materiaal. De materie moet geest worden. Dat is misschien wel het moeilijkste bij een beeld. Ik zorg dat het niet omvalt, maar als ik dat doe, moet je dat niet kunnen zien!” zei hij eens tijdens een presentatie.

Deze beeldengroep bestaat uit vijf figuren waarvan er twee ongeveer anderhalve meter hoog zijn, eentje ongeveer 2 meter hoog en de beide andere beelden zijn ruim twee en een halve meter hoog.

Het is dusdanig aan de zuidzijde van het Vrijthof opgesteld, dat het lijkt alsof deze Zaate Herremenie het Vrijthof komt op gemarcheerd als was het om op te treden voor het Hermeniekeskonkoer, dat ieder jaar op carnavalsdinsdag gehouden wordt.

De beelden zijn in vette klei geboetseerd, zodanig dat de afdrukken van de vingers van de beeldhouwer in de zachte klei herkenbaar gebleven zijn. Deze werkwijze geeft de beelden een sterke uitstraling. Deze kleibeelden werden daarna in wasmodellen omgezet en vervolgens in het atelier van Pie Sijen (een bronsgieter) in brons afgegoten. Nog een leuk feitje is dat Han van Wetering de bronzen beelden eigenlijk wilde beschilderen. Maar het comité dat gezorgd had dat het beeld gemaakt zou worden, wilde dat absoluut niet. Tegen de zin van de beeldhouwer werd de bronzen beeldengroep, onbeschilderd, onthuld op 14 november 1993 door burgemeester Philip Houben en cultuurwethouder, Raymond Leenders.

10 jaar later moest de parkeergarage onder het Vrijthof gerenoveerd worden. En toen werd de beeldengroep opgeslagen in het atelier van Han van Wetering totdat de garage weer helemaal opgeknapt was. Han heeft toen opnieuw bij de Gemeente Maastricht de vraag neergelegd of hij de beelden toch nog mocht beschilderen. En nu kreeg hij daar wel de toestemming voor! In 2004 keerde de Zaate Herremenie in de fleurige uitdossing van de “boonte störrem” terug naar het Vrijthof. Nu waren de feestende muzikanten nog beter herkenbaar! Voorop de kleine gangmaker met de trekharmonica in het geel, daarachter een grote figuur mosgroen gekleurd met het vaandel, daarnaast in een mintgroen kostuum de man met de trompet, en daar weer naast een grote statige figuur in ‘n roze pak met de bombardon en helemaal achteraan wordt de Zaate Herremenie afgesloten door een kleinere figuur in het bruin met de dikke zjiem (Turkse trom).

I


 
 
 

Recente blogposts

Alles weergeven
Station

De ontwerper van het station is George van Heukelom (ontwerper). Hij begon met bruggen, stationsoverkappingen en perronaanpassingen...

 
 
 

Comments


Laat ons weten wat jij van onze pagina of route vindt!

Dit vind je misschien ook leuk:

Onze Social Media:

  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page